Romanya’dan Türkiye’ye Arabayla

Romanya'dan Türkiye'ye Arabayla

Romanya’dan Türkiye’ye veya tam tersi Türkiye’den Romanya’ya gitmek isterseniz 4 yolunuz var. Trenle gidebilirsiniz, otobüsle gidebilirsiniz, uçakla gidebilirsiniz veya arabanızla gidebilirsiniz. Biz bugün Romanya’dan Türkiye’ye Arabayla nasıl gidilir veya Türkiye’den Romanya’ya arabayla nasıl gidilir anlatmaya çalışacağız.

Romanya’dan Türkiye’ye veya Türkiye’den Romanya’ya özel aracınızla yani arabayla gitmek için aracın ruhsatı, trafik sigortası (yeşil AB geçerli sigorta) ve ehliyetinizin yanınızda olduğundan emin olun. Pasaportunuz ve oturum kartınız da yanınızda olsun tabi. Sınırdan geçerken başka hiçbir ilave belge gerekmiyor. Romanya’dan Türkiye’ye gitmenin, bize göre, iki yolu var. Başkaları size başka başka yollardan bahsedebilir. Karar size kalmış tabi. Ama bize göre Türkiye’ye giden iki tane yol var. Birisi dağ yolu, diğeri Veliko yolu. Ne demek istediğimizi açıklayalım.

İlk yol dağ yolu. Diyelim Bükreş’ten çıkıyorsunuz. Başka bir şehirden de yola çıkıyor olabilirsiniz tabi. Güzergahınız sırasıyla Ruse, Razgrad, Targovishte, Kotel, Yambol, Elhovo ve Hamzabeyli sınır kapısı olacak. Tabi sınır kapısı olarak Kapıkule sınır kapısını da tercih edebilirsiniz. Kapıkule sınır kapısından memlekete giriş yapmak isterseniz yine aynı güzergahı izleyeceksiniz, tek farkı sınır kapısına biraz daha geç ulaşacaksınız. Giriş yapmadan önce internetten sınır kapısı kameralarını takip ederek sınırdaki yoğunluğu, ne kadar bekleyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bayram seyran değilse ve uygun bir saatte yola çıkmışsanız Hamzabeyli tercih sebebi olmalıdır. Uygun saatten kastımız Romanya’dan çok erken, sabah 3-4 gibi çıkış yapmak veya Romanya’dan akşam çıkış yapıp gece vakti Hamzabeyli sınır kapısına gelmektir.

İkinci yol ise Veliko yolu. Veliko yolu dememizin sebebi, Ruse sınır kapısından geçtikten sonra dağ yoluna değil de Veliko Tarnovo şehrine doğru devam etmemiz. Güzergahınız Ruse, Veliko Tarnovo, Gürkovo, Sliven, Yambol, Elhovo ve Hamzabeyli sınır kapısıdır. Kapıkule sınır kapısından geçmek istiyorsanız Gürkovo’dan sonra Harmanlı’ya sapmanız ve Kapıkule’den giriş yapmanız.

Her iki yolun güzergahındaki önemli şehirleri yazdık. Bu şehirleri GPS’e ya da telefonunuza yazmanız yeterlı, size rotayı cıkaracaktır. Zaten birkaç kez gidip geldikten sonra ezberleyeceksiniz yolları. Hangi yolu tercih edelim derseniz inanın ikisini de tercih edebilirsiniz. Dağ yolu biraz daha dönemeçli, dağların arasından virajlıdır, ancak daha kısa ve seri bir yoldur. Veliko yolu ise daha şehirlerin ve köylerin arasından geçer. O yüzden bazı yerlerde biraz daha yavaş ilerlemeniz gerekebilir.

Bir kez daha söylemekte fayda var. Romanya’dan Türkiye’ye arabayla gittiğiniz yol ile Türkiye’den Romanya’ya gittiğiniz yol tamamen aynı. Hatta gidişte dağ yolu dönüşte Veliko yolunu deneyin. Hangisini beğenirseniz bundan sonra o yolu tercih edersiniz. Yolu da kafanızda şu şekilde bölmeyi deneyin. Bükreş’ten Ruse sınırına 1.5 saatlik bir yol. Sınırda bekleme. Bulgaristan’da hiç durmadan 4 saatlik yol. Sonra yine sınırda bekleme. Sonrası zaten Türkiye. İsterseniz Edirne’de ciğer yemeye durun, isterseniz basın gaza 3 saatte İstanbul’a gidin. Tercih sizin.

Lütfen özellikle Bulgaristan içerisinde hızınıza dikkat edin. Bazı yerlerde polis radarı olabiliyor. Bir de unutmadan söyleyelim. Bulgaristan için vignette (rovinieta, yol vergisi) ödemeyi unutmayın. İnternetten ödeyebilirsiniz. Bizim kullandığımız websitesi şu şekilde.

BULGARİSTAN VIGNETTE – YOL VERGİSİ SATIN AL.

Toplamda şanslıysanız Bükreş’ten 6 saatte Edirne’ye, 9 saatte İstanbul’a arabayla gidebilirsiniz. Sınırlarda bekleme, nöbet değişimi, sistemin bozulması, hava şartları, bayram seyran zamanlarındaki kalabalık ve şansınıza denk gelebilecek Xray kontrolu her zaman olabilir. E şansınıza. O zaman 10,11 saatleri bulur İstanbul’a gitmeniz. Biz bir keresinde 16 saatte varabilmiştik İstanbul’a. Karayolu ile gitmenin de böyle bir dezavantajı var işte.

Ama yollar çok rahattır. Bulgaristan tehlikeli diyenlere aldırmayın. Bulgaristan’ı mümkünse gündüz gözüyle geçebileceğiniz düzgün saatlerde geçerseniz hiçbir sorun kalmaz. Romanya içerisinde zaten şehir içinde araba kullanıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Türkiye’de ise zaten heryer bizim ve heryer otoban.

Sınırlarda bagaj kontrolu yapılmaktadır. Özellikle Bulgar tarafı çok detaylı arama yapmaktadır.

Hepinize şimdiden iyi yolculuklar diliyoruz. Biz uyarımızı yapmış olalım. Lütfen aşırı hız yapmayın, alkollü araç kullanmayın. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

772 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir