Romanya Avrupa Birliği Üyesi mi?

Romanya Avrupa Birliği Üyesi mi?

Romanya, bir tarafı Karadeniz’e ve Moldova’ya, bir diğer tarafı Ukrayna’ya sınır olan bir ülke. Dolayısıyla Rusya ve yakınındaki ülkelere çok yakın. Bu yüzden bazıları 1991 yılında SSCB’den ayrılan ülkelerden birisi zannediyor, bazıları ise Slav ırkı zannediyor Romenleri. Romenler Slav değil. Romanya da eski Rus cumhuriyetlerinden birisi değil. Bunları netleştirdikten sonra bize en çok sorulan sorulardan birisini cevaplayalım. Romanya Avrupa Birliği Üyesi mi?

Evet, Romanya 1 Ocak 2007 yılından beri Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke. Yani bu yıl AB’ye girişin 15. yılı kutlanıyor.

Romanya, 1 Ocak 2007 yılında Bulgaristan’la birlikte AB’nin 5. genişleme dalgasıyla birlikte AB’ye dahil oldu. Tabi AB’ye girişle birlikte yıllarca Türkiye’ye vize uygulamayan Romanya, mecburen de olsa Türklere vize uygulamasına başladı. Romanya AB üyesi olmasına rağmen Schengen ülkesi değildir. Görüşmeler devam etmektedir. Her sene umutlar yeniden yeşermekte ve fakat özellikle Hollanda’nın taş koymasıyla Romanya’nın Schengen bölgesine girmesi engellenmektedir.

Özetle Romanya bir Avrupa ülkesidir. Avrupa Birliği’ne üye ülkedir. Romanya vatandaşları istedikleri Avrupa ülkesine vize olmadan kimlik kartlarıyla gidebilmektedir.

Kaynaklar:

https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/country-profiles/romania_en

https://balkaninsight.com/2020/09/24/romanian-judges-demand-eu-slated-special-courts-immediate-abolition/

533 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

1 Response

  1. 22/05/2022

    […] vize uygulamaktadır. Romanya’nın AB üyeliğiyle ilgili yazımızı hatırlamak isteyenler buraya tıklayabilir. Bize en çok gelen sorulardan birisi de Schengen vizesi ile Romanya’ya girilip […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir