Romanya’da Pazar Fiyatları

Romanya'da Pazar Fiyatları

Enflasyon, Türkiye’de olduğu kadar olmasa da Romanya’da da dar ve orta gelirli vatandaşları zorlamaya başladı. Özellikle son sene fiyatlar gözle görülür seviyede artmaya başladı. Tabi bunda gıda krizinin, Rusya-Ukrayna savaşının, göçmenlerin ve enerji piyasasındaki değişimlerin etkisi büyük. Romanya’da enflasyonu anlamanın en iyi yöntemlerinden birisi de pazara gitmek. Meyvenin sebzenin en iyisini pazarda bulabiliyorsunuz, özellikle de yaz aylarında. Biz de sizler için Bükreş’in en büyük pazarı olan Obor’a gittik ve küçük bir piyasa araştırması yaptık. Bu fiyatlar temmuz 2022 ayı itibariyle fiyatlardır ve tabi değişkenlikler gösterebilir.

Piața Obor, yani Obor Pazarı, Romanya meyve ve sebze esnafının en yoğun olduğu ve en büyük pazarlardan birisi. Obor pazarında iki ana bölüm ve dışarısı olmak üzere farklı üreticilerden, köylülerden ve dağıtıcılardan meyve ve sebze alabiliyorsunuz.

Patatesin kilosu 3 lei mesela. Yeşillik, maydanoz, dereotu 1-1.5 lei civarında. Domatesin kilosu değişkenlik gösteriyor. 4 lei ile 8 lei arasında değişiyor fiyatlar. İyi domatesi bulabilmek önemli mesele. Haşlamak için mısır tanesi 2 lei. Biraz daha dolgunsa 3 lei olduğu da oluyor. Taze fasulye bulabilirseniz kilosu 15 lei. Havuç kilosu 5 lei. Salatalık kilosu 5-6 lei. Soğanın kilosu 2 lei. Kabak kilosu 6 lei. Kapya biberin kilosu 8-10 lei. İçinde 4 topçuk olan büyük demet sarımsak 10 lei.

Gelelim meyvelere. Kayısı kilosu 10 lei. Kiraz mevsimi geçiyor ama kilosu 15-16 lei. Çilek yine mevsimi geçiyor ama kilosu 20 lei. Elmanın kilosu 4-5 lei. Nektarin ve şeftalinin kilosu 5-6 lei. Mürdüm erik ise kilosu 5-7 lei.

Bu arada Obor’da Terasa Obor, yani açık hava yemek mekanları çok meşhurdur. Obor’a gittiğinizde öğle saatlerinden itibaren önünde hep sıra olur. Bu sıra neyin sırası derseniz söyleyelim. Mici ve bira sırası. Yani köfte bira. Bizdeki maç günlerinde stad önünde köfte satanlar gibi düşünün. Mici içerisinde domuz eti vardır. Önden uyarmış olalım. Yemek isteyenler için mici tanesi 4 lei.

Fiyatlar kabaca bu şekilde. Tabi erken pazar, haftasonu pazar veya tezgahlar arasında farklı fiyatlar olabilir. Ancak pazara gideyim, haftalık meyve ve sebzemi alayım derseniz 250 lei’den aşağı çıkamıyorsunuz. Şimdiden söyleyelim. Yine de pazar berekettir, pazar candır. İmkanınız ve zamanınız oldukça meyve ve sebze alışverinizi taze taze pazardan yapın.

Kaynaklar:

Exclusiv: Promoţia în categoria fructe şi legume, un element de diferenţiere în retail?

518 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir