Romanya’nın En Büyük 10 Firması

Romanya'nın En Büyük 10 Firması
Business People Corporate Discussion Meeting Team Concept

Romanya, Avrupa’nın hala gelişmekte olan, büyümekte olan ekonomilerinden birisidir. Kişi başı gayrisafi milli hasıla 17500 Dolar civarındadır. Ortalama brüt maaş 1900 Avro, net maaş ise 800 Avro seviyesindedir. 212 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılası itibariyle dünyanın 48. büyük ekonomisidir. Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılası Romanya’nın yaklaşık 4 katıdır. Romanya’nın büyümesinde tabi ki Romanya’da yatırım yapan, Romanya’ya yatırım yapan firmaların katkısı çok büyük. Bu sebeple size Romanya’nın En Büyük 10 Firması listesi sunmak istedik. Bu firmaların hemen hemen hepsi çok iyi tanıdığınız uluslararası firmalar ve Romanya’da yatırımlar yapmış durumda.

Romanya’nın En Büyük 10 Firması sıralaması tamamen firmaların ciro büyüklüklerine göre yapılmıştır.

  1. AUTOMOBILE-DACIA SA – 4.2 milyar AVRO – Renault grubunun en önemli fabrikalarından birisi Romanya’daki Dacia fabrikasıdır. Dacia, Romenlerin gurur duyduğu en önemli global otomobil markalarından birisidir. Arges’teki Dacia fabrikasında yaklaşık 20 bin kişi çalışmaktadır.
  2. OMV PETROM SA – 3.4 milyar AVRO – Avusturyalı OMV Grubu’nun Romanya devletinin kontrolündeki Petrom’u satın almasıyla birlikte Romanya’nın en büyük enerji, gaz, petrol şirketlerinden birisi haline dönüşmüştür.
  3. OMV PETROM MARKETING SRL – 3.3 milyar AVRO – OMV ve Petrom benzin istasyonlarıyla birlikte tüm petrol arama, rafineri, gaz, yeşil enerji faaliyetleri aynı OMV çatısı altında sürdürülmektedir.
  4. LIDL DISCOUNT SRL – 2.9 milyar AVRO – Almanya’nın en büyük indirim market zincirlerinden olan Lidl, 2011’de Romanya pazarına giriş yapmıştır ve 10 sene gibi bir sürede 320’nin üzerinde market sayısına ulaşmıştır. 9 binin üzerinde çalışanı vardır.
  5. KAUFLAND ROMANIA SCS – 2.9 milyar AVRO – Lidl grubunun da sahibi olan Alman Schwarz grubunun hipermarket zincirlerinden en önemlisidir. Yani Kaufland ile Lidl aynı gruba aittir. Kaufland Romanya’da 152 market sayısına ulaşmıştır. 13500 çalışanı vardır.
  6. FORD ROMANIA SA – 2.8 milyar AVRO – Ford’un Craiova’da Ford EcoSport ve Ford B-Max modellerini ürettiği devasa fabrikası bulunmaktadır. Mart 2022 itibariyle Ford Romania, Ford Otosan Türkiye tarafından satın alınmıştır. Yani Romanya’daki Ford üretimini artık Türkler yapacaktır. Bu da bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır.
  7. BRITISH AMERICAN TOBACCO (ROMANIA) TRADING SRL – 2.6 milyar AVRO – Dünyanın en büyük sigara üreticisi doğal olarak Romanya’nın da en büyüğüdür. Romanya’da 760 çalışanı bulunmaktadır.
  8. ROMPETROL DOWNSTREAM SRL – 2.1 milyar AVRO – Romanya’nın en büyük üçüncü petrol şirketidir. 2007 yılında özelleştirilerek KazMunayGas şirketine yani Kazaklara satılmıştır.
  9. DEDEMAN SRL – 2.1 milyar AVRO – Listedeki tek yerli ve milli şirkettir. Paval kardeşler tarafından kurulan Romanya’nın en büyük yapı marketidir. Devasa yatırımlarla ülke içerisinde çok hızlı büyüme göstermişlerdir. Satış adetleri, müşteri sayısı ve karlılıkta rekorlar kırmaktadır. Herhangi bir haftasonunda herhangi bir Dedeman mağazasına giderseniz ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınızdır.
  10. CARREFOUR ROMANIA SA – 2 milyar AVRO – Fransızların ünlü zincir marketi Romanya’da aktif olarak 2001’den beri faaliyet göstermektedir. Romanya’da 43 Carrefour marketi bulunmaktadır.

Romanya ekonomisi her sene hem yurtiçi firmaların hem global firmaların yatırımlarıyla büyümektedir. İşgücü pazarı şekil değiştirmekte, nitelikli eleman sıkıntısı giderek artmaktadır. Öte yandan enflasyonla birlikte fiyatlar artmakta, cirolar ve aynı zamanda maliyetler yükselmektedir.

Bu bilgiler ışığında Romanya’nın En Büyük 10 Firması listesini değişiklikler oldukça güncellemeye çalışacağız. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/cs11r21_0.pdf

https://www.worldometers.info/gdp/gdp-by-country/

https://www.topfirme.com/cifra-de-afaceri/

https://www.bursa.ro/kaufland-romania-avertizeaza-clientii-in-legatura-cu-o-tentativa-de-frauda-in-numele-companiei-22775641

https://www.bat.com/group/sites/UK__9D9KCY.nsf/vwPagesWebLive/DOCBHNFN/$file/FY_2021_Announcement.pdf

Carrefour deschide două hipermarketuri într-o săptămână și încheie anul în forță cu 43 de magazine în acest format. Cel mai recent lansat chiar azi, la Ploiești

https://www.bazoco.org/about-us/corporate-governance/business-people-corporate-discussion-meeting-team-concept/

615 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir