Romanya’da Rusalii 2022 (Hamsin Yortusu)

Romanya’da kutlanan en önemli dini günlerden birisi Rusalii olarak adlandırılır. Rusalii Türkçe de Hamsin Yortusu İngilizce de Pentecost anlamına gelir. 2022 yılının 12 Haziran Pazar günü rusalii yani pentecost, 13 Haziran Pazartesi günü de resmi tatil olarak rusalii 2. günü yani pentecost monday olarak kutlanacaktır. 13 Haziran 2022 Romanya’da resmi tatildir.

Wikipedia’ya göre Rusalii ”Tarihi değişmekle birlikte, her yıl genellikle mayıs veya haziran aylarına denk gelir. Paskalya’yı takip eden 50’nci günde kutlanır. Bu günün, Hz. İsa’nın öldükten ve göğe yükselişinden sonra tekrar dirildiği ve Kutsal Ruh’un Havarîler’in üzerine geldiği gün olduğuna inanılır. Hristiyanlığın dünyaya karşı vazifelerinin başladığı gün olarak kabul edilir.

Rusalii kelimesi Latince rosalia kelimesinden gelir ve güllerin bayramını simgeler. Romenlerin Rusalii kutlamaları için bazı gelenek görenekleri bulunmaktadır. Büyük şehirlerde artık bu kutlamalara rastlanmaz fakat köy ve kasabalarda hala yaşatılmaktadır. Ölüleri anmak için çiçeklerle süslenmiş kaplarda kek dağıtılır ve Büyük Pazar olarak adlandırılan Rusalii gününde de komşulara süslenmiş tabaklarda ikramlar yapılır. Bazı bölgelerde insanlar hastalıklardan korunmak için evlerinin önünü ıhlamur, ceviz, kavak dallarıyla süslerler. Tei (ıhlamur) ağacının ayrı bir önemi vardır, kilisede kutsanan ıhlamur dalları evlere getirilerek ikonaların içerisine koyulur. Kutsanan bu ıhlamur ağacı dalları sene boyunca iyileştirici şifa verici ilaç olarak kullanılır. Ayrıca yine bazı bölgelerde kötü güçleri defetmek için rahipler dans ederler. Bazı bölgelerde ise yine kötü ruhları defetmek için kapılara sarımsak sürülür, o gün köyde tarlaya gidilmez. Çünkü tarlada kötü ruhlarla başbaşa kalınacağı düşünülür. Son olarak Rusalii’de birisiyle tartışmak iyi birşey değildir, tartışan kişinin lanetleneceğine inanılır. En ilginç geleneklerden birisi de Ardeal bölgesindedir. Kadınlar sene boyunca güzel ve sağlıklı görünmeleri için suyla ıslatılırlar. Yani bir nevi kadınlar arası su savaşı yaşanır.

Rusalii gününde Romanya’daki Ortodoks Hristiyanlar vaftiz törenine katılırlar, dualarını ederler ve Hz İsa’yı anarlar. Pazartesi ve haftasonuyla birlikte 3 gün tatil olmasından dolayı da ‘mini vacanta‘ denilen kısa deniz ve dağ tatiline gitme imkanı olur insanların.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynaklar:

https://stirileprotv.ro/

Revista de lingvistică și cultură românească

384 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir