Romanya Mevduat Faizleri

Romanya Mevduat Faizleri

Romanya son yılların en değişken ekonomisini yaşıyor. Enflasyon her geçen ay yükseliyor, mevduat ve kredi faizleri tırmanıyor, marketler pahalanıyor, gaz ve elektriğe inanılmaz zamlar geliyor. Tabi bu enflasyonist ortamda vatandaş cebindeki üç kuruş parayı korumaya çalışıyor. Bu yüzden de en kolay yatırım yöntemlerinden birisi olan vadeli mevduat tercih ediliyor. Son dönemde bankalar müşterilerini etkilemek için mevduat faizlerini artırıyorlar, adeta bir yarış yaşanıyor. Gelin birlikte bakalım Romanya’da hangi banka ne kadar mevduat faizi veriyor diye…

Romanya Mevduat Faizleri son aylarda %9 lara kadar gelmiş durumda. Peki bu ne demek. Örneğin TBI Bank’a yatırdığınız 5000 lei size 12 ay içerisinde 9% faizle yaklaşık 405 lei (RON) faiz geliri getiriyor.

Şunu peşinen belirtelim. Piyasa Türkiye kadar hareketli olmasa da gayet hareketli bir piyasa. Dolayısıyla bankalar nakit pozisyonlarına, kredi ve mevduat dengelerine göre faizleri artırıyor ve azaltıyorlar. Şu an Romanya’da herkesin gündeminde RON (Lei) faiz oranları olduğu için biz de sadece RON faiz oranlarını araştırdık.

Romanya’nın en büyük bankası Banca Transilvania faiz oranlarını artıran bankalardan. 1 aylık RON faizi 4.75%, 3 aylık faiz ise 5% seviyesinde.

CEC Bank, Romanya’nın en büyük devlet bankası. Banka, RON mevduatlar için 1 ay için 3.5%, 3 ay için 4.75% faiz ödüyor.

ING Bank, 1 yıl vadeli mevduata 6% faiz veriyor. Ayrıca yeni kampanya döneminde de bazı bonus faiz uygulamalarıyla yeni mevduatlar almaya çalışıyor.

Raiffeisen Bank, 3 ay için 5.50% faiz veriyor, gayet iyi oranlardan birisi. 3 aydan daha az vadeli mevduat yapamıyorsunuz, en azından sitelerinde 1 aylık bir faiz oranı belirtmemişler.

BCR, yine bonus mevduat faizi veren bankalardan biri. Erste Grup bankası olan BCR, 3 ay için 4.30% a varan bir mevduat faizi veriyor.

TBI Bank en iyi faiz veren banka olarak kayıtlara geçmiş durumda şu an. 5 yıllık mevduat yaparsanız %10 faiz veriyor size. 1 yıllık mevduatta ise %9 ve 1 ay mevduat yaparsanız %6 mevduat faizi alıyorsunuz.

Alpha Bank, 3 ay için 4.80% faiz verirken, 6 ay için 5.55% faiz veriyor.

Patria Bank, en iyi mevduat faizi veren bankalardan birisi. 1 yıl vadeli mevduatlara %7 faiz veriyor.

BRD, 1 ay için 3% faiz verirken 3 ay için 5.50% faiz veriyor. Tabi şunu da belirtmeden geçmeyelim, bu faiz oranlarından faydalanmak için YOU BRD müşterisi olmanız gerekiyor.

UCR, en az 3 ay mevduat için faiz ödeyen bankalardan birisi. 3 ay için 5% mevduat faizi ödüyor. 6 ay için ise 5.50% faiz ödüyor.

OTP, en büyük Macar bankalarından birisi, faiz oranları ortalama seviyelerde. 6 aylık mevduat için 4.80% oranında mevduat faizi alabilirsiniz.

Türk bankası Garanti BBVA son dönemde mevduat faizini ciddi oranda artıran bankalardan birisi. 1 ay için 5.85%, 3 ay için 6.10% ve 6 ay için de 6.35% oranlarında mevduat faizi alabilirsiniz. Mevduata koymuş olduğunuz tutarlara göre değişken faiz uygulaması var bankanın.

Bir diğer Türk bankası Credit Europe Bank ise 1 aylık mevduatlara 3% ve 3 aylık mevduatlara 3.75% faiz veriyor.

Romanya’da bankaların Temmuz 2022 itibariyle vermiş oldukları faiz oranları bu şekilde. Faiz oranları değiştikçe biz de bu sayfayı yenilemeye çalışacağız. Paranız sizin. Paranız kıymetli. Çalıştığınız, maaş aldığınız veya işlem yaptığınız bankanın faiz oranlarına bakın. Diğer bankalarla karşılaştırın. Hakkınız olanı arayın. Herkese bol kazançlı günler dileriz.

Kaynaklar:

https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancile-au-ajuns-ofere-dobanzi-peste-9-clientilor-sume-mari-20931815

https://www.economica.net/600784_600784.html

https://www.finzoom.ro/articole/sfaturi/cresc-dob%c3%a2nzile-la-d~27521be4-07a0-4469-af56-f99fe820b0bf/

https://www.finzoom.ro/articole/sfaturi/cum-au-evoluat-doban~53d5c3d2-a4d1-472e-8dce-cef9aa782e95/www.finzoom.ro/depozite/la-termen

https://www.glamour.com/story/how-pay-off-student-loans

645 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir