3 Günlük Bükreş Turu

3 Günlük Bükreş Turu

Romanya gezi rehberimizin ilk yazısını 3 Günlük Bükreş Turu ile sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bundan sonraki yazılarımızda da 1 günlük ve 3 günlük tur rehberlerimizle Romanya’yı hep birlikte gezeceğiz. Hem günübirlik gelenler için hem Romanya gezisine çıkıp farklı şehirler görmek isteyenler için doyurucu ve yardımcı bir rehber olacak. 3 Günlük Bükreş Turu ile yazı serimize başlayalım. 3 günde Bükreş’te nerelere gidelim, nereleri görelim, ne yiyelim, ne içelim..Tüm bunların cevabını vermeye çalışacağız. Bükreş’i bilen, tanıyan arkadaşlarımız da yorumlarıyla bu yazıyı zenginleştirirse çok müteşekkir oluruz tabi ki.

3 günde Bükreş gezilir mi? Elbette gezilir. Bükreş, Romanya’nın başkenti ve açık ara en büyük şehri. Hatta nüfusu 1 milyonun üzerinde olan tek Romen şehri. Nüfusu 2.5 milyona yaklaşmış durumda. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki 10 sene önceki Bükreş ile bugünkü Bükreş arasında gelişmişlik ve nüfus kalabalığı açısından dağlar kadar fark var. Bükreş artık özellikle mesai saatlerinde saatlerce trafikte bekleyebileceğiniz bir şehir. Bükreş artık her köşesinden şantiye seslerinin yükseldiği bir şehir. Fakat Bükreş yine de çok yeşil, yine de çok neşeli ve hareketli ve Bükreş yine de herşeye rağmen çok ama çok güzel.

Peki Bükreş’i 3 günde nasıl gezeceğiz? Bükreş’in merkezi ve tarihi sayılabilecek (old town) kesimlerine 1 tam gün ayıracağız. Bükreş’in en meşhur parkının olduğu ve daha modern ve güzel mekanların olduğu kuzey bölgesine 1 tam gün ayıracağız. Kalan 1 günü de spesifik olarak Bükreş’te görmeden, yapmadan gitmeyin diyebileceğimiz yerlere ve aktivitelere ayıracağız.

GÜN 1

Sabah erkenden kalkın. İlk gün gezimizi Bükreş’in en önemli 4 meydanının arasındaki bölgede yapacağız. Bu meydanları ve birbirleriyle bağlantı yollarını öğrendiğiniz zaman ilk gün çok keyifli bir Bükreş turu sizi bekliyor olacak. Piața Victoriei meydanından başlıyoruz, Piața Romană meydanına gidiyoruz, oradan da Bükreş’in sıfır noktası Piața Universității ve en son Piața Unirii meydanına ulaşıyoruz. Bu 4 meydanın hem tarihi hem de günümüzdeki anlam ve önemi büyük. Zaten göreceksiniz, devasa meydanlar bunlar. Zamanında dev tanklar geçmiş bu meydanlardan, bu yollardan. İlk meydan Romenlerin devrimini, zaferlerini, ikinci meydan aidiyeti, Romenlere ait olmayı, üçüncü meydan akademik ve entellektüel birikimi, dördüncü ve son meydanda Romanya’nın büyük birleşmesini, bir araya gelmesini anlatıyor. 

Başlangıç noktası Piața Victoriei, yani Zafer Meydanı. Bu meydan önemli şirketlerin genel müdürlüklerine, eski rezidans bloklara ve birçok fast food restorana ev sahipliği yapıyor bugün. Meydanın açılmış olduğu caddelerin hepsi çok önemli caddeler. Paris caddesi, Kiseleff caddesi, Aviatorilor caddesi gibi caddeler Bükreş burjuvasinin yoğunlukla tercih ettiği caddeler. Bu tarafa 2. gün de ugrayacağız. Biz yönümüzü Lascar Catargiu caddesine çeviriyoruz ve bu caddede ilerlemeye başlıyoruz. Lascar Catargiu, Moldova bölgesinin çok önemli devlet adamlarından birisiymiş zamanında. Cadde üzerinde irili ufaklı birçok dükkan ve geçen yüzyıldan kalma çok güzel mimariler göreceksiniz. Mesela sağınızda kalan Casa Filipescu-Cesianu. Yine sağınızda Vasile Urseanu gözlem evini görebilirsiniz. Çok güzel havadar bir gezinti yaptıktan sonra ikinci büyük meydan Piața Romană sizi karşılıyor olacak.

Piața Romană neyiyle meşhur derseniz meydanla özdeşleşen ASE üniversite binasıyla deriz. ASE eşittir Piața Romană dır artık Bükreşliler için. Sheraton Oteli yine bu meydandadır. Yürümekte olduğunuz cadde ünlü General Gheorghe Magheru caddesi ve sonrasında Piața Universității meydanına varacağınız Nicolae Balcescu caddesidir. Yürümeye başladığınızda solunuzda gençlerin buluşma yerleri McDonalds ve KFC’yi göreceksiniz, her daim kalabalıktır buraların önü. Magheru ve Balcescu caddelerinde sağlı sollu birçok dükkan, mağaza göreceksiniz. Bu cadde ne zaman derme çatma dükkanlardan ve bloklardan kurtulacak, işte o zaman Avrupa’nın eller gösterilir ünlü bulvarlarından birisi haline gelecektir. Yine solunuzda Romanya’nın en tarz kitapçılarından birisi Cartureşti var. Lütfen içeriye girin, odalar arasında gezinin ve arkasındaki Verona Cafe’de soğuk bir limonata için. Yine ileride solda Katolik İtalyan Kilisesi meşhurdur, bir 5 dakika da olsa gezmenizde fayda var. İç tasarımı büyüleyicidir. Biraz daha yürüdükten sonra solunuzda Grand Hotel yani eski adıyla Intercontinental Hotel’i gördüğünüz an bilin ki 3. büyük meydan Piața Universității’ye gelmişsinizdir.

Piața Universității meydanı 89 devriminin en önemli simgelerinden birisidir. Bir yanınızda ünlü milli tiyatro nam-ı diğer Teatrul Național București (Teatrul Național “I. L. Caragiale” București). Önündeki heykel çok eski değildir, yapılışını gün be gün takip ettik, açıkçası güzel de oldu. Meydanın tam ortasında 89 şehitleri anısına yapılan heykel. Noel marketi de bu meydanda kurulur, tüm turistlerin soluklanma yeri de burasıdır, festivaller, konserler de burada yapılır. Şimdi aşağıya doğru yürümeye devam ediyorsunuz ve Bulevardul Ion C. Brătianu caddesinde ilerliyorsunuz. Bu cadde de esasında önemli kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin caddede ilerlerken sol taraftan biraz içerilere girip meşhur Yahudi mahallesini görmenizi öneririz. Yokuş aşağı inmeyi bitirdiğinizde artık son meydana gelmiş oluyorsunuz.

Piața Unirii sol taraftaki ikonik Unirea Shopping Center ve meydanı süsleyen nefis tasarımlı süs havuzlarıyla sizleri karşılar. Piața Unirii de gerek konumu gerekse Old Town ya da Lipscani denilen şehrin gece hayatına yön veren muhitlerini bulundurması açısından mühimdir. Lipscani 2 dar sokakla birbirine bağlanan ve türlü türlü mekanlara ev sahipliği yapan, seneler içerisinde büyük değişimler geçirmiş bir simgedir. Old Town diye sorsanız size gösterirler, bulması çok kolaydır merak etmeyin. Burayı mutlaka ama mutlaka dolaşın. Sonrasında da bizim en sevdiğimiz caddelerden birisi olan Calea Victoriei caddesine çıkacaksınız. İşte bu cadde, birkaç sene önce araç trafiğine kısmi olarak kapatılarak insanların uğrak yeri haline gelmiş bir cadde. En güzel oteller de burada, en güzel casinolar da burada, müzeler ve cafeler ve barlar da burada. Yeni yeni moda haline gelen şarap barlar, lounge cafeler de burada. Bir yanı tarih bir yanı modern hayat, bir yanında en lüks markalar diğer yanında hayatınızın en güzel dondurmasını yiyeceğiniz Velocità. Calea Victoriei caddesini yukarı doğru tırmandığınızda yine en başa yani ilk büyük meydan olan Piața Victoriei meydanına varacaksınız ve ilk günü tamamlamış olacaksınız.

3 Günlük Bükreş Turu

GÜN 2

2. günü Bükreş’in ve belki Romanya’nın en güzel parklarından birisi olan Herastrau Parkı‘nda karşılıyoruz. Abartmış olmayalım ama Avrupa’nın en güzel parklarından da birisidir burası, tabi bize göre. Parkın ismi, 2017 yılında hayatını kaybeden son Romanya kralının hatırına King Mihai 1 Parkı olarak değiştirilmiştir. Parkın etrafını tam tur yürümek isterseniz 6.5-7 kilometrelik bir yürüyüş yapmış olursunuz. İçerisindeki yapay gölü, binbir çeşit bitki örtüsü, doğal habitatı, göl kenarındaki restoranları, park içerisindeki aktiviteler, onlarca park, lunapark, çocukların özgürce spor yapabildiği 187 hektarlık bir alan. Çok güzeldir Herastrau Parkı, biz haftada bir gitmeden duramayız açıkçası. Parkı biraz gezdikten sonra parkın içerisindeki restoranlarda birşeyler atıştırabilirsiniz. Mesela Isoletta’da, Casa di David’de, Argentine’de, Stadio veya Zexe’de damak tadınıza uyacak birşeyler bulacaksınız. Bu mekanlar standardın biraz üstünde biraz daha şık ve pahalı mekanlardır.

Alternatif olarak Herastrau Park içerisindeki Avrupa’nın en büyük kapalı alan birahanelerinden Beraria H veya iç tasarımı ile dikkat çeken Hard Rock Cafe Bucharest sizleri en güzel şekilde ağırlayacaktır. Parkın hemen önündeki Bulevardul Beijing ismini Çin Konsolosluğu’ndan almaktadır. Bu cadde üzerinde sakin ve keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Buradan sonra Aviatorilor caddesi iyi bir seçenek olabilir. Aviatorilor caddesi şehrin güzide mekanlarının da bulunduğu lüküs caddelerimizden bir tanesidir ve Herastrau Parkı’nı 1.gün başlangıç yaptığınız Piața Victoriei meydanına bağlar.

Aviatorilor caddesinde yürürken solunuzdaki ara sokaklardan birisine sapın. İşte şimdi Başkentler bölgesine geçmiş bulunuyorsunuz. Şöyle ki bulunduğunuz bu bölgedeki her küçük sokak bir ülkenin başkentinin ismini almış. Strada Paris, Strada Tirana, Strada Roma, Strada Belgrad, Strada Haga ve daha onlarcası ve en sevdiğimiz tabi ki Strada Ankara. Strada Ankara’yi bitirip Dorobanti meydanına çıkış yapabilirsiniz. Dorobanti ve hemen paralelindeki Floreasca muhitleri Bükreş’in en eski ve bir zamanlar en itibarlı muhitlerindendir. Buralarda dolaşmak, kaybolmak, komunizm öncesi mimariyi keşfetmek ve neden Bükreş için küçük Paris dediklerini anlamak muhteşem gelir insana.

GÜN 3

Son gününüzde uzun yürüyüşlere biraz ara verip nokta atışı aşağıdaki mekanlardan birini ya da birkaçını görmenizi tavsiye edeceğiz. Bu yerler Bükreş’in simge yerleri ve görmeden de gitmemek lazım elbette.

Açık hava köy müzesini, diğer tabirle Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” yi kesinlikle görün. Romenlerin şehir dışındaki hayatlarını ve bugüne kadarki yerleşimlerini çok güzel anlatan bir açık hava müzesidir.

Palace of Parliament ya da diğer tabirle Çavuşevsku’nun Sarayı ya da orijinal dilinde Palatul Parlamentului, dünyanın Pentagon’dan sonra en büyük 2. binasıdır. Çavuşevsku zamanında ve fakat kendisi bitişini göremeden tamamlanmış devasa bir saraydır. Çok küçük bir kısmı parlamento binası ve diğer devlet ofisleri için kullanılır kalan kısmı ise bomboş atıl durmaktadır. Bir diktatörün ne kadar zalim olabileceğini de bizzat görürsünüz buranın hikayesini dinlediğinizde.

Grigore Antipa Müzesi, Bükreş’in en güzel müzelerinden birisidir. Hem eğitim kurumudur, hem doğal tarih müzesidir, canlıların çeşitliğini gözlemleme yeridir ve özellikle çocuklu aileler için ilk gidilecek yerlerden birisidir.

Bunların haricinde, Athenaeum Romanya’nın en güzel mimarilerinden bir tanesidir. Tarihçesi 1880 ler Neoklasik döneme dayanır ve klasik müzik, konser salonu olarak kullanılır. Arcul de Triumf, Paris’teki kopyasının bir benzeri olarak şehrin kapısıdır, resmi törenlerin vazgeçilmez yeridir. Stavropoleos Kilisesi tarih kokan, çok ama çok küçük ama içine girince etkileyici bir kilisedir.

İşte size 3 günlük Bükreş turu tavsiyesi. Tabi ki keyfinize, bütçenize ve zamanınıza göre en iyi planı yine kendiniz yapacaksınız. Bizimki sadece tavsiye niteliğinde. Umarız Bükreş geziniz çok keyifli ve umduğunuz gibi geçer. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

Herastrau Park

Herăstrău Park

https://www.getyourguide.com/bucharest-l111/bucharest-parliament-palace-skip-the-line-ticket-t311993/

https://www.thecommonwanderer.com/blog/bucharest-things-to-know-travel-tips

544 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

2 Responses

  1. 23/05/2022

    […] 3 GÜNLÜK BÜKREŞ TURU için TIKLAYIN […]

  2. 04/06/2022

    […] 3 Günlük Bükreş Turu yazımızda Bükreş’te nereleri gezebileceğinizi anlatmış ve 2. günü park gezisini ayırmıştık, hatırlarsınız. Bükreş’te parklar saymakla bitmiyor oysa ki..İşte karşınızda Bükreş’in En Güzel 10 Parkı. […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir