Romanya’nın En İyi 10 Sporcusu

Romanya'nın En İyi 10 Sporcusu

Romanya’da spor hayatın ta kendisidir. Sporla uğraşmak çoğu insan için yemek gibi su gibidir. Aileler çocuklarını çok küçük yaşlardan itibaren bir spor dalına yazdırırlar ve sporla uğraşması için onu teşvik ederler. Durum böyle olunca da Romanya’dan dünya çapında birçok sporcu çıkabilmiştir. Özellikle bazı spor dallarında çok yetenekli nesiller yetişmektedir. Biz de sizlere Romanya’nın En İyi 10 Sporcusu listesi hazırlamak istedik. Alanında en iyi isimleri seçmek çok da zor olmadı açıkçası. Bazılarını sizler çok iyi biliyorsunuz, bazılarını ise belki ilk kez duyuyorsunuz.

Romanya’nın En İyi 10 Sporcusu listesine eklemek istediğiniz bir sporcu olursa lütfen yorum bırakın. İşte karşınızda en iyi Romen sporcular…

Nadia Comăneci

Listemize alanında en iyi olan bir kadınla başlamayı uygun bulduk. Tam ismi Nadia Elena Comăneci Conner. Şu an 61 yaşında. Asıl memleketi Oneşti. Hepimiz onu Olimpiyat Oyunlarında daha 14 yaşındayken tüm jüriden tam 10 puan aldığında tanıdık. Dünya cimnastik tarihinde bir ilkti bu. Ona Romanya’nın cimnastik kraliçesi diyorlar. Romanya’ya cimnastiği sevdiren, açtığı okullarla gençlere, çocuklara cimnastiği sevdiren bir sporcu o. Türklerin bir kısmı da kendisini Şener Şen ile birlikte tanıdı dersek hangi film sahnesinden bahsettiğimizi anlarsınız heralde 🙂 Sahneyi hatırlayamadıysanız yazının en altına vidyosunu ekledik, seyredebilirsiniz.

Gheorghe Hagi

O bir dünya yıldızı. O bir dönemin çocuklarına özellikle de sol ayaklarına futbolu sevdiren isim. O futbolu yaşayan hisseden hissettiren bir süper star. O Karpatların Maradonası. Hagi’yi anlatmaya kelimeler yetmez, biliyoruz. Türkiye’de çok ciddi bir hayran kitlesi oluşturan, özellikle de Galatasaray taraftarlarının gönlüne kazınan yıldız oyuncu bugün 57 yaşında ve Farul Constanta futbol takımını çalıştırıyor. Galatasaraylılar onu Comandante diye çağırırken Romenler ona Regele (Kral) diyorlar. Hem Real Madrid hem Barcelona’da oynamış ender oyunculardan birisi olan Hagi, Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanan efsane takımının da baş oyuncularından.

Simona Halep

Yeni dönemin yıldız Romen sporcusu, 2017 ile 2019 arasında kadınlarda dünyanın en iyi tenisçisi. Eylül 1991 doğumlu sporcu etnik olarak Gheorghe Hagi gibi Arumen yani Ulah’tır. Ailesinin de desteğiyle 4 yaşından itibaren düzenli olarak tenis oynamış ve tenis antrenmanı yapmıştır. İnanılmaz azimli bir sporcu ve aynı zamanda iyi niyetli, iyi kalpli bir kültür elçisidir. Onlarca yüzlerce turnuvaya katılmış ve nihayetinde 2019’da Wimbledon şampiyonu olmuştur. Bu şampiyonluk tüm Romanya’yı ayağa kaldırmıştır.

Ion Țiriac

83 yaşında 1.85 metre boyunda Braşov buldozeri olarak anılan ve hayatını tenise adamış olan bu adam, Romanya’nın en zengin isimlerinden de birisidir. Romanya Tenis Federasyonunun da başındadır. Aktif tenis hayatında elde ettiği başarılar kadar profesyonel tenisi bırakıp iş dünyasına adım attıktan sonra elde ettiği başarılarıyla da anılmaktadır. Romanya’nın simge isimlerinden birisidir ve ismi her zaman tenisle anılacaktır.

Ilie Năstase

Romanya’nın bir başka tenis ikonu. Çok renkli bir kişiliği ve özel hayatı olan Nastase, yıllarını tenise adamıştır. 76 yaşındaki Romen tenisçi 1973 senesinde dünyanın en iyi tenisçisi ünvanını elinde tutmuştur. Çok hareketli ve izleyicileri eğlendiren bir tarzı bulunan Nastase son senelerde magazin basınını da hayli meşgul tutmuştur.

Ivan Patzaichin 

Eylül 2021’de 72 yaşında dünyaya gözlerini yuman Romanya’nın gelmiş geçmiş en ünlü ve en başarılı kano yarışçısıdır. 7 olimpiyat ve 22 dünya şampiyonluğu ile Romanya kano tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Dinamo Spor Kulübü’ne yolunuz düşerse Rus asıllı Patzaichin’in heykelini görebilirsiniz.

Gabriela Szabo

Romanya’nın en ünlü kadın koşucularından ve olimpiyat şampiyonlarından olan Szabo bugün 47 yaşındadır. 3 kere dünya şampiyonu olmuştur. EMekli olduktan sonra Romanya’nın turizm elçiliği görevini icra etmiş ve sonrasında Victor Ponta hükümetinde Spor ve Gençlik Bakanlığı görevini üstlenmiştir.

Gheorghe Mureşan

Romenler arasında Ghiță olarak da bilinen Mureşan, 2.31 metrelik boyuyla NBA tarihinin en uzun oyuncusu ünvanını elinde tutmaktadır. 10 yıl NBA liginde oynayarak birçok başarıya imza atmıştır, sonrasında da spor, gençlik ve gençliği kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için birçok girişime imza atmıştır.

Lucian Bute

1980 doğumlu Romen boksör kırılması zor bir rekora imza atarak 5 yıl ardarda orta siklette dünyanın en iyisi olmayı başardı. Maçları dev ekranlardan heyecanla takip edilen bir isimdi. 2019 yılında arkasında onca galibiyetler bırakarak emekli oldu.

Iolanda Balaş

1936 doğumlu Balaş, Romanya’yı olimpiyatlarda temsil etmiş ve ülkenin en ünlü yüksek atlamacılarından olmuştur. 1961 yılında kırmış olduğu 1.91 metrelik atlayış rekoru uzun yıllar boyunca dünya rekoru olarak kalmış ve zamanla ekol bir teknik haline gelmiştir.

Siz siz olun sporu sakın ola hayatınızdan çıkarmayın. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Şener Şen’e saygı ve selamlarımızla…

426 kişi bu yazıyı okudu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir