Romanya’daki En İyi Özel Okullar

Romanya'daki En İyi Özel Okullar

Çocuklu bir aile için yurtdışına taşınırken en önemli konulardan birisi okuldur. Romanya’ya taşınan Türk aileler için de en önemli konu haliyle çocukların okulu oluyor. Romanya’da kreşten anaokuluna, ilkokuldan ortaokula ve liseye kadar birçok seçenek var. Fakat bunların ne kadarı gerçekten iyi, ne kadarı international yani uluslararası eğitim veriyor, hangileri IB (International Baccalaureate) hangileri A-Level, hangilerinde çocuk adaptasyon sorunu yaşamaz, vb. birçok soru oluşuyor kafanızda. Romanya’daki En İyi Özel Okullar yazımızı hazırlarken Romanya’daki tüm özel okulları incelemeye çalıştık. Açıkçası iyi ve kaliteli okulların hepsi Bükreş’te. Dolayısıyla Bükreş’teki en iyi özel okullar olarak da faydalanabilirsiniz. Diğer şehirlerdeki özel okulları da başka bir yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Gelin birlikte bakalım Romanya’daki En İyi Özel Okullar hangileriymiş..Bu listeyi yaparken farklı kaynaklardan, Romanya’daki tecrübelerimizden ve arkadaşlarımızın görüşlerinden faydalandık. Listeye eklemek istediğiniz okul olursa lütfen yorum bırakın.

American International School of Bucharest (AISB)

Romanya’nın en iyi özel okulu olarak biliniyor. Tabi en iyi özel okul olmasının ana sebebi akademik açıdan en başarılı okul olmasından değil ne yazık ki. En çok uluslu, en global, en iyi olanaklara sahip ve uluslararası IB programı için en iyi seçeneklerden birisi. Okul yaklaşık 10 hektarlık bir arazi üzerine kurulu ve üniversite kampüslerine taş çıkaracak kadar güzel bir kampüsü var. İçerisi Birleşmiş Milletler gibi, her ulustan ailenin çocuğu var burada. Dolayısıyla içeride sadece ve sadece İngilizce konuşuluyor. Çocuğunuz bu okulu bitirdiğinde native English seviyesinde bir İngilizce konuşuyor olacak. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz. Çocuğunuz 2 yaşından 18 yaşına kadar aynı kampüste aynı okulda eğitim alabilir. Bu özelliğiyle de maddi durumu iyi olan veya Romanya’ya gerçek bir expat paketiyle gelen ailelerin tercih sebebi.

Cambridge School of Bucharest (CSB)

Romanya’nın en iyi eğitim veren özel okullarından birisi olarak biliniyor. 2021 yılında yeni Pipera kampüsüne taşınan okul 1994 yılında kurulmuş. British yani İngiliz eğitim sistemini uyguluyor. Okulun resmi dili İngilizce ve okul kampüsü içerisinde sadece İngilizce konuşuluyor. Okul, akreditasyonları da tamamladıktan sonra British International School olarak bilinmeye başladı. Özellikle disiplinli ve kaliteli eğitim anlayışı, uluslararası bilinirliği, akademik başarıları ve akademik kadrosu ile son dönemlerde popülaritesini artırmaya başladı. Okulda seçmeli yabancı dil olarak Türkçe de seçebiliyorsunuz. Çocuğunuz bu okulda IB sistemine değil Cambridge A-Level eğitim sistemine dahil olmuş olacak. Bu açıdan da AISB ile yarışan bir okul. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

British School of Bucharest (BSB)

Romanya’nın en ünlü İngiliz okulu. İngiltere’nin kullanmış olduğu müfredatı takip ediyor, Cambridge A Level ve IGCSE programlarını takip ediyor. Son eğitim öğretim yılı fiyatlamasına göre Romanya’nın en pahalı okulu diyebiliriz. Çok güzel ve özel bir kampüsleri var. Ülkedeki İngiliz vatandaşlarının öncelikli tercih ettiği bir okul. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Romanya'daki En İyi Özel Okullar 2

International British School of Bucharest (IBSB)

Romanya’daki bir başka İngiliz okulu. Şehrin merkezinde. Diğer okullar genellikle şehrin kuzeyinde toplanmışken bu okul şehrin merkezinde olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Köklü bir okul, öğretmenleri genellikle İngiltere, İskoçya, İrlanda ve Romanya kökenli. Okulun direktörü Romen Aura Bogdan, okulun müdürü ise İngiliz Kendall Peet. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Olga Gudynn International School (OGIS)

Olga Gudynn ismindeki bir kadın girişimcinin 2001 yılında kurduğu özellikle üst gelir grubundaki Romen ailelere hitap eden ve yeni Pipera kampüsüyle çok akıllıca bir atılım yapmış Romen International okulu. Eğitimi ve eğitim sistemi bilingual yani iki dilli. Hem Romence hem de İngilizce eğitim alıyor çocuklarınız. Okula uluslararası bir okul diyemeyiz zira okulun velilerle tüm iletişimi Romence. Romanya’da uzun seneler kalmayı planlayan ve çocuğuna iyi bir okulda kaliteli bir eğitim aldırmak isteyenler için birebir.  Okuln websitesine buradan, okul ücretlerine ise anaokulu, ilkokul-ortaokul ve lise kısımlarından ulaşabilirsiniz.

King’s Oak British International School (KOBIS)

Green Lake Residences isimli bir sitenin içerisinde Gravita nehrine bakan bir okul burası. Ülkedeki full akreditasyon almış İngiliz okullarından birisi. Okulun müdürü Stephen Marr. Öğretmenleri İngiliz veya İskoç fakat ağırlıklı olarak da Romen öğretmenler. Okulun resmi dili İngilizce okul içerisinde sadece İngilizce konuşuluyor. Kaliteli bir okul. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Verita International School

Şehrin içerisinde Emerald Residences adındaki ünlü bir yaşam kompleksini çok yakınında bu okul. Durumu iyi Romen ailelerin çok iyi İngilizce eğitim aldırdığı okul olarak biliniyor. Okul direktörü Damian Ward. Okul Verita Foundation adında bir vakfın okulu. International Primary Curriculum ve International Middle Years Curriculum’u takip eden okulun öğretmen kadrosunun yarısı uluslararası öğretmenler. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Maria International School of Bucharest (MISB)

Şehrin tam göbeğinde, Piata Romana’nın kalbinde uluslararası bir okul burası. Güzel bir okul binası var. British yani İngiliz eğitim sistemine tam akredite olmuş durumda. 2019’dan beri COBIS üyesi. Öğretmenlerinin büyük çoğunluğu yabancı kökenli ve hatta Türk kökenli bir öğretmenleri dahi var. Fakat okul sadece anaokulu ve ilkokul seviyesinde eğitim veriyor. Yani ortaokul ve lise eğitimi yok.Okul Romanya’da bilinen ve takdir edilen iyi bir okul. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Deutsche Schule Bukarest (DSBU)

Almanya’nın yurtdışı okul ağı ünlüdür. İstanbul’daki Alman Lisesi bu okul ağına dahildir örneğin. (ZfA ve WDA) Romanya’daki resmi Alman okulu bu okuldur, yani Deutsche Schule’dir. (DSBU) Kreşten lise sona kadar yeni kampüslerinde eğitim veriyorlar. Ana amaç çocukların Almanya’daki gibi kaliteli ve özgün bir eğitim alması, özgür ve Avrupa Birliği değerleriyle yetişmiş bireyler olmaları. Okulda ya çoğunlukla Romen aileler veya Alman, Avusturya kökenli aileler var. Çocuğunuz Alman okulundan geliyor ise veya ailecek Almanca ile bir bağınız varsa bu okul gerçekten ideal. Okulun websitesine buradan ulaşabilirsiniz. Okul ücretleri websitelerinde yok, ancak bildiğimiz kadarıyla kreş ve anaokulu 6000 EUR ile 7500 EUR arasında değişiyor. İlkokul sonrası ise 12000-13000 EUR seviyelerinde.

Lycée Français Anna de Noailles

Fransa’nın Romanya’daki resmi okulu ve resmi olarak Fransa’ya bağlı bir okul. Romanya’daki en başarılı misyoner okulu denilebilir. Kökleri taaa 1920 yılına dayanıyor. Okulda Fransız kültürü, Fransız dili ve Fransa’ya dair herşey öğretiliyor. Çok küçük yaştan çocuğunuzu Fransızca öğretmeye başladıysanız bu okula giriş yapabilirsiniz. Aksi takdirde yer bulmanız zor. Çünkü önceliği Fransız ailelerine, Fransız sömürgesi ülkelerin ailelerine, Fransa ile alakası bulunan Romen ailelere veriyorlar. Yani tam anlamıyla seçiciler. Okulun websitesine buradan ulaşabilirsiniz. Okul ücretleri sitede yok, ancak yaklaşık 7500-8000 EUR bandında olduğunu biliyoruz.

BONUS: International Maarif Schools of Bucharest (IMSB)

Romanya’da tüm ülkelerin okulu var, Türklerin okulu neden yok diyebilirsiniz. Artık var. Yaklaşık 2 yıldır Romanya’da, Bükreş’te Maarif Vakfı’nın kurmuş olduğu bir Türk okulu var. Okul İngiliz ve Romen sistemlerinde eğitim veriyor. İkisinden birini seçebiliyorsunuz. Okulda hem yabancı kökenli hem de Romen öğretmenler var. Henüz çok yeni, o yüzden akademik başarısıyla ilgili bir verimiz yok. Ancak Romanya’da giriş kapısında Türk bayrağı dalgalanan bir okul görmek gurur verici. Okulun websitesine buradan, okul ücretlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Romanya’da en iyi ve en bilinen özel okullar Bükreş’te. Bu okulları sizler için sıralamaya çalıştık. Tabi her ailenin maddi durumuna, gelecek beklentilerine, Romanya’da kalma süresine ve aile kültürüne göre okul seçimi de farklılık gösterebilir. Şurası bir gerçek ki Romanya’daki En İyi Özel Okullar çok da ucuz değil, çalıştığınız firma okulu karşılıyor ise ne ala. Aksi takdirde listedeki okulları ve liste dışındaki onlarca okulu da araştırmanızı tavsiye ederiz. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

First class: inside Bucharest’s top private schools

The future of private schools of Romania

Scoli Private din Bucuresti ce merita luate in seama

https://bit.ly/38wf1XM

https://www.edupedu.ro/

 

 

760 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

1 Response

  1. 20/07/2022

    […] de global bir okul ortaminda ayrimcilik yasamadan egitim almasi cok onemli. Daha onceki yazimizda Romanya’daki En İyi Özel Okullari size aktarmaya calismistik. Tabi sectigimiz ozel okullarin hepsi baskent Bukres`teydi. Kaliteli […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir