Romanya’nın En İyi Üniversiteleri

Romanya'nın En İyi Üniversiteleri

Romanya’da hemen hemen tüm büyük şehirlerde üniversite bulunmakta. Romanya’da liseyi bitiren her öğrenci okul başarısı ve sınav başarısına göre üniversitelere yerleşmekte. Romanya’da lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına girmeyi düşünen Türk öğrencileri için Romanya’nın En İyi Üniversiteleri sıralamasını yapmak istedik. Okumayı istediğiniz üniversite ve bölümü bu sıralamaya bakarak seçebilirsiniz.

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Romanya’nın en eski üniversitelerinden birisidir. Okulun kuruluşu 16. yüzyıla dayanmaktadır. Okulun mottosu Latince olarak Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet şeklindedir. Romanya’nın en güzel şehirlerinden birisi olan Cluj’da yaklaşık 50 bin öğrenciyle eğitim öğretime devam etmektedir. Rektör Prof. Dr. Daniel David’dir.

2. Universitatea din București

Rektörü Prof. Dr. Marian Preda’dır. Avrupa’nın prestijli diğer üniversiteleriyle birlikte CIVIS Alliance oluşumuna üye bir üniversitedir. Temelleri 1694 yılında St. Sava Akademisi olarak atılmış, sonrasında 1864’te Alexandru Ioan Cuza tarafından bugunku üniversite statüsüne kavuşmuştur. İşletme, Fen Bilimleri, Hukuk ve diğer Temel Bilimler fakülteleriyle sosyal alanlarda eğitim görmek isteyen öğrenciler için en köklü üniversitelerden birisidir.

3. Universitatea Politehnica din București

Romanya’nın en meşhur ve okuması en zorlu teknik ünivesitedir. Romanya’nın mühendislik deposudur. Tarihi 1818 yılına dayanır, Gheorghe Lazar kurucularından birisidir. Tüm temel mühendislik bilimlerini okuyabileceğiniz üniversitenin çok da güzel bir kampüsü vardır.

4. Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Tıp, diş hekimliği ve eczacılık okuyabileceğiniz en iyi üniversitelerden birisidir ve Cluj şehrindedir. Rektörü Prof. Dr Anca Dana Buzoianu’dur.

5. Universitatea Al.I. Cuza din Iași

Moldova bölgesinin en iyi üniversitesidir. İsmini modern Romanya’nın kurucusundan almıştır. Rektörü Prof. Dr Tudorel Toader’dir. Tüm Temel ve Sosyal bilimleri okuyabileceğiniz bir üniversitedir.

6. Universitatea “Transilvania” din Brașov

Braşov’da yeşillikler içinde çok güzel bir kampüse sahip olan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ioan Vasile Abrudan’dır. Bünyesinde mühendislik, temel bilimler, sosyal bilimler, sanat, tıp, turizm gibi farklı birçok fakülteyi ve bölümü barındırır.

7. Universitatea de Vest din Timișoara

Romanya’nın en önemli batı şehirlerinden Timişoara’nın üniversitesidir. Rektörü Prof. Dr. Marilen Gabriel Pirtea’dır. Üniversitenin tarihi 1943 yılında yayınlanan manifestoyla başlamıştır. Lisans seviyesinde 11 fakülte ve 74 farklı bölümle ve binlerce öğrenciyle hizmet vermektedir.

8. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

Bükreş’teki en önemli tıp fakültesidir. Bükreş’teki doktorların en az yarısı bu okuldan mezundur. Çok kaliteli bir eğitimi olduğu söylenir, mezun olan doktorların bir kısmı yurtdışında çalışmaya gider. İsmini Romanya’nın önemli bilim insanlarından birisi olan Carol Davila’dan alır. Carol Davila, Romanya’da tıbbın babası olarak görülür.

9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Cluj şehrindeki en önemli teknik üniversitedir. Cluj hem eğitim hem kültür hem de sanat alanlarında Romanya ortalamasının çok ilerisinde olduğunu ilk 10 listesine 3 üniversite sokmasıyla göstermiştir. Romanya’nın mühendis ve teknik çalışan ihtiyacına önemli katkısı olmaktadır.

10. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Iası şehrinin en önemli teknik üniversitesidir. Teknik Üniversitenin kuruluşu 1912 yılına dayanmaktadır. Gheorghe Asachi zamanında Moldova bölgesinin en önemli sanat ve bilim insanlarından birisidir. Teknik üniversiteden özellikle bölgenin ihtiyacını karşılayacak binlerce mühendis yetişmektedir.

Kaynaklar:

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-25428415-care-este-cea-mai-buna-universitate-din-romania-potrivit-clasamentului-realizat-ministerul-educatiei.htm

Cele mai bune universități din România – metaranking 2021, clasamentul Ministerului Educației: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București – în top 3

https://www.risco.ro/suport/practici-in-afaceri/2022-topul-celor-mai-bune-universitati-din-romania-si-din-lume-4291

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/university-girl

263 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir