Romanya Milli Marşı

Romanya Milli Marşı

Bir ülkenin bağımsızlık sembollerinden birisi de o ülkenin milli marşıdır. Örneğin biz Türkler için Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu milli marşımız vazgeçilmezdir, ne zaman duysak tüylerimiz diken diken olur. Romenler için de Romanya Milli Marşı yani Imnul României çok önemlidir, derin anlamlar taşır ve tüm resmi törenlerde mutlaka melodisiyle söylenir. Romanya vatandaşı olmak isteyen Türklere de hatırlatalım, vatandaşlık sınavına girdiğinizde Romanya milli marşını bilmeniz istenmektedir. En az bir kıta en fazla dört kıtasını sınavda ezbere okumanız gerekmektedir.

Romanya milli marşı toplam 11 kıtadan oluşur. Melodisiyle söylenen kıtaları 1, 2, 4 ve 11. kıtalardır. Yani bu dört kıtası bestelenmiştir. Milli marş Romence’de Imnul României olarak bilinir ve marşın ismi de ”Deșteaptă-te, române!” dir. Imnul României yazarı Andrei Mureşanu’dur ve milli marşı 1848 yılında yazmıştır. Bestesini ise Anton Pann yapmıştır. Marş, 1848 yılında Romenlerin Osmanlı’ya karşı ayaklandığı Bağımsızlık Devrimi zamanında yazılmıştır ve anında milli marş olarak kabul edilmiştir. Komünizm döneminde Trei Culori isminde başka bir milli marş kabul edilmiş ve kullanılmıştır. Fakat 1990 yılında yeniden orijinal milli marşa geri dönülmüştür.

29 Temmuz günü Romanya’da milli marşın kabul edildiği gün olarak kutlanır. Marşın ilk iki kıtası aşağıdaki şekildedir.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Marşın sözleri çok anlamlıdır. Ey Romen uyan, ölüm uykusundan uyan…diye başlar ve devam eder. Sözlerine ilaveten melodisi de çok güzeldir. Hatta dünyadaki milli marşların içerisinde en melodik milli marşlardan birisidir diyebiliriz. Dinleyebileceğiniz ve bizim de beğendiğimiz farklı versiyonlarını da aşağıya sıralıyoruz. En sona da yine ve her zaman İstiklal Marşımızı da belki dinlemek isterseniz diye ekliyoruz. Şimdi ve her zaman!

Şimdiden hepinize serin ve sağlıklı bir yaz mevsimi dileriz. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

https://www.presidency.ro/ro/presedinte/romania/imnul-romaniei

https://www.dw.com/ro/s%C4%83rb%C4%83toarea-na%C8%9Bional%C4%83-tot-sub-dictatul-lui-de%C8%99teapt%C4%83-te-rom%C3%A2ne/a-59987724

500 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

1 Response

  1. 30/05/2022

    […] Romenlerin çok sevdiği ve örnek aldığı bir şarkıcı, aktivist ve iyi bir anne. Romanya milli marşını en güzel seslendirenlerden birisi. Gerçek adı Alexandra Irina Măruță. 1986 doğumlu. […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir