Romanya Bayrağı

Bayrak, bir millet için vazgeçilmezdir. Egemenliğinin ve bağımsızlığının en önemli simgelerinden birisidir. Romenler için de bu geçerli tabi. Romanya bayrağının renklerini ve bu renklerin ne anlama geldiğini aktarmaya çalışacağım sizlere. Romanya bayrağı, bayrak direğinden itibaren mavi, sarı, kırmızı renklerden oluşur. 3 dikey çizgilidir. Mavi kobalt mavisi, sarı krom sarısı ve kırmızı da kızıl kırmızı tonlarındadır. Romanya bayrağı ve ölçüleri ile ilgili daha ayrıntılı belge toplamak isterseniz  ‘Drapelul României’ şeklinde aratmanız yeterli olacaktır.

Romanya’da 1998 yılından beri 26 Haziran günü Romanya milli bayrak günü olarak kabul edilmiştir. Peki bayraktaki 3 renk ne anlama gelir? Mavinin bağımsızlığı, ortadaki sarının adaleti ve kırmızı da milletin her ferdinin birbirine bağlılığını temsil ettiği söylenir. Aynı zamanda da mavinin uçsuz bucaksız gökyüzünü, sarının bereketi temsil eden tarlaları ve kırmızının da savaş şehitlerinin kanlarını temsil ettiğini söylerler.

Yine ilginç bir bilgidir ki Romanya’nın 3 renkli bayrak modeli ilk olarak 1830lu yıllarda Sultan 2. Mahmud’a sunulmuş ve kendisinin onayıyla kullanılmaya başlanmıştır. 1866’daki anayasada da bayrağın şekli ve ölçüleri yazılı olarak kabul görmüştür.

Romanya’nın komunist dönemlerinde bayrağın ortasında komunist partiyi temsil eden amblem yer almıştır. 1989’da komunist rejime baş kaldıran yurttaşlar, bayrağın ortasındaki partiyi temsil eden amblemi delerek ortası delik bir Romen bayrağı kullanmışlardır. Ortası delik, boşluk Romanya bayrağı komunizmin yıkılışının ve devrimin en önemli sembollerinden birisi olmuştur.

2013 yılında yaklaşık 5 ton ağırlığında ve 80 bin m2 lik Romanya bayrağı yapılmıştır ve Romanya’nın Clinceni kasabasında dünyanın en büyük bayrağı açılmıştır.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynaklar:

https://www.antena3.ro/

De ce steagul României este albastru-galben-roșu. 26 iunie e Ziua Drapelului

 

254 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir