Romanya’da Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Romanya’ya iş, turistik veya eğitim amacıyla gelmeyi planlıyorsunuz, yanınızda Türk lirası mı getirmelisiniz yoksa Avro ya da Dolar mı? Geldiğinizde markette, takside, restoranda hangi parayı kullanacaksınız? Avro ile ödeme yapabilir misiniz? İşte tüm bu soruların cevabını bu yazımızda bulacaksınız. Gelin bakalım bu Romenler hangi parayı kullanıyorlarmış…

Romanya’nın resmi para birimi Romen Leyi’dir. Lei şeklinde yazılır. Farklı yerlerde RON şeklinde yazıldığını da görürsünüz. Dolayısıyla 1 Leu, 10 Lei, 35 RON, vb. gördüğünüz tüm para birimleri aynıdır ve Romen Leyi demektir. Kuruş ise ‘Bani’ demektir, 100 Bani 1 Leu’ya eşittir. Bani aynı zamanda para anlamına gelir. Orijinal olarak Hollandalıların ‘leeuwendaalder’ inden esinlenilmiştir. Bu arada enteresan bir bilgidir, Romanya’nın kuruluşuna da öncülük eden Alexandru Ioan Cuza ilk Romen parasını tasarlatıp basmak istediğinde o zamanlar boyunduruğu altında bulunduğu Osmanlı İmparatorluğu tarafından proje iptal edilmiştir. Paranın orijinal ismi Romen Leyi yani Romanian Lei dir. RON, 2005 yılından sonra Yeni Romen Leyi anlamına gelecek şekilde kısaltılmış halidir. Bizdeki TL vs YTL şeklinde düşünebilirsiniz.

Konuşurken RON denmez Lei denir. Bugünün kuruyla, 1 Avro yaklaşık 4.95 Romen Leyi, 1 Amerikan Doları da 4.70 Romen Leyi yapar. 1 Romen Leyi ise yaklaşık 3.30 Türk Lirası yapar.

Romanya’da tüm ticaret, faturalar, alışveriş Romen Leyi ile döner. Ancak hem Avrupa Birliği ülkesi olması hem de Avro’ya geçiş hayalleri kurmalarından dolayı fiyatlandırmalar Avro ile yapılır. Örnegin ev satış ve kiralama, özel okul ücretleri veya araba fiyatları hep Avro üzerinden yapılır. Satış, sözleşme yapılırken o günün Merkez Bankası kurundan Romen Leyi ile fatura kesilir.

Özetle Romanya’nın resmi para birimi Romen Leyi’dir. Fakat herşeyin fiyatının Avro’ya sabitlendiğini görürseniz de şaşırmayın. En kolay ve masrafsız yol olarak, Türkiye’den gelirken yanınızda Avro getirip Romanya’daki döviz büroları veya banka gişelerinde komisyonsuz Romen Leyi’ne çevirebilirsiniz.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynaklar:

https://eurochange.es/en/exchange-rates/romanian-leu

https://www.istockphoto.com/ro/fotografii/beautiful-girl-holding-paper-money

715 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir