Romanya’nın Nüfusu Kaç?

Romanya'nın Nüfusu Kaç?

Romanya nüfusunu tahmin edebilir misiniz? Romanya’nın Nüfusu Kaç?

Bunu sorduğum kişilerin çoğu doğru rakamı öğrenince şaşırıyor, Romanya’nın nüfusu da fazlaymış diyor. Çünkü 2020 verilerine göre Romanya’nın nüfusu 19 milyon. Bu nüfusun yarısından biraz fazlası şehirde kalanı ise köylerde ve kasabalarda yaşıyor. %51 kadın, %49 ise erkek. 1990 larda komünizmin dağılmasından sonra nüfus 24 milyonlara yaklaşmış Romanya’da. Ancak zaman içerisinde iş bulmak amacıyla yurtdışına göç hızlanmış, özellikle Avrupa Birliği sürecinden sonra İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere milyonlarca Romen çalışmak için göç etmiş. Doğum oranlarının da yıllar içerisinde ciddi derecede azalmasıyla nüfus 19 milyonlara gerilemiş. Romanya’nun nüfus büyüme hızı -0.66%, yani ciddi oranda azalma eğiliminde.

En son detaylı nüfus sayımı Ekim 2011’de yapıldı ülkede. Bu nüfus sayımına göre 20.1 milyon nüfus ve 7.1 milyon hane vardı Romanya’da. Bu sene, 2022’de, yeni bir nüfus sayımı daha yapılacak. Normalde geçen sene planlanıyordu. Ancak covid-19 pandemisi sebebiyle teması azaltmak amacıyla 2022’ye ertelendi.

2022 nüfus sayımı ilk kez online veri girişini de destekliyor olacak. Romenler 15 Mayıs 2022 tarihine kadar online olarak https://www.recensamantromania.ro/ sitesinden kayıt olarak veri girişi yapacaklar. 15 Mayıs sonrasında da nüfus sayım memurları 6 aylık bir süre boyunca evleri dolaşarak nüfus ve demografik bilgi toplama işlemini gerçekleştirecekler. Vatandaşlara online bilgi girişi imkanı verilmesi açısından bir ilk bu nüfus sayımı. Online veri girişini teşvik etmek amacıyla maaşlı çalışan vatandaşlara bir güzellik daha yapıldı. Online veri girişi yapan maaşlı çalışan sene içerisinde istediği bir iş günü izin kullanabilecek. Açıkçası gayet güzel düşünülmüş bir teşvik. Benzer bir teşviği kan bağışı için de yapıyorlar. Belirli bir miktarda kan bağışında bulunursanız o gün izinli sayılıyorsunuz. Neyse, konumuza dönelim.

Romanya'nın Nüfusu Kaç?

Recensământul populației din 2022

2022 yılında Ukraynalı göçmenlerin ve uzakdoğulu işçilerin etkisiyle nüfus bir miktar etkilenmiş olabilir. Pandemiden dolayı İtalya, İspanya gibi ülkelerde çalışanların da ülkelerine geri döndükleri söyleniyordu. Göreceğiz tabi. Ancak Romanya’nın ciddi biçimde düşünmesi ve planlaması gereken konu nüfusun sürekli aşağıya düşmesi. Yani kimse çocuk yapmak istemiyor düz tabirle. 2 kişilik bir nüfus diyelim 1 çocuk dünyaya getirdiyse o hane halkının nüfusu eksiye düşüyor. Hane halkı nüfusunu yukarı çıkarmak için en az 3 çocuk dünyaya getirmek gerekiyor. Böyle olmayınca da özellikle mavi yaka ve beden kuvveti isteyen işlerde çalışacak Romen bulunamıyor. Sürekli dışarıdan işçiler getiriliyor. İlaveten Romanya’ya yatırım yapan yabancı firmalar da ülkelerinden kendi vatandaşlarını çalışmaları için Romanya’ya getiriyor.

Hal böyle. Romanya 19 milyon nüfusuyla Avrupa Birliği’nin en kalabalık 6. ülkesi. Dışarıya yoğun göç veriyor ancak Ukrayna Savaşı sebebiyle ilk kez çok ciddi oranda göç almaya da başladı. Bakalım 2022 nüfus sayımı sonuçları nasıl olacak, hep birlikte göreceğiz.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynaklar:

https://www.worldometers.info/

Prima pagina

https://balkaninsight.com/2019/11/28/romanias-demographic-tailspin-heralds-social-change/

https://www.dreamstime.com/stock-photography-very-crowded-beach-full-people-costinesti-romania-august-black-sea-august-costinesti-romania-costinesti-one-image33029282

395 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir