Romanya’nın En Büyük 10 Şehri

Romanya'nın En Büyük 10 Şehri

Romanya’da nüfusu 1 milyonun üzerinde olan tek bir şehir var. Ne kadar enteresan değil mi? Başkent Bükreş dışında nüfusu milyonu geçen hiçbir şehir yok. Türkiye’de ise nüfusu milyonu geçen 25 şehir var. Peki Romanya’nın diğer büyük şehirleri hangisi, hatta şöyle soralım Romanya’nın En Büyük 10 Şehri hangisi..Şunu da hemen not olarak ekleyelim. Büyüklük sıralaması nüfusa göre yapılmıştır ve sıralama bazı kaynaklarda farklı olarak yapılabilmektedir. Çünkü bazı kaynaklar şehir nüfusunu alırken bazıları metropol nüfusunu yani bağlı köy, belde ve kasabalarla birlikte nüfusu almaktadır.

Bükreş (Bucuresti)

Romanya’nın başkenti ve en kalabalık şehri Bükreş’tir. Son göçlerle birlikte nüfusunun 2.5 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Daha da önemlisi hafta içinde özellikle komşu şehirlerden ve köylerden günübirlik gelen ziyaretçiler sebebiyle günlük nüfus geçici olarak 3 milyonlara yaklaşmaktadır. Bükreş hem tarihi, hem kültürel hem de ekonomik en önemli merkezdir. Bükreş, Romanya’nın adeta kalbidir. Bazı insanlara göre Romanya’nın En Büyük 10 Şehri arasında mimari olarak en çirkin şehirlerden de birisidir.

Kaloşvar (Cluj Napoca)

Cluj aşık olabileceğiniz bir şehir. O kadar güzel ki ve o kadar çok gelişiyor ki yakında Bükreş’i tahtından indirmesi imkansız değil. Cluj bir üniversite şehri, bir kültür şehri ve Romanya’nın bilişim şehri. Cluj’un en kalabalık ikinci şehir olduğu konusu ise tartışmalı. İkinciliği bazı kaynaklarda Cluj’a, bazılarında ise Köstence veya Yaş şehirlerine vermekteler. Şehir nüfusu 325 bin, metropol nüfusu ise 410 binin üzerindedir.

Yaş (Iasi)

Yaş şehrini tarihten hatırlayanlarınız kesinlikle çıkacaktır. Moldova bölgesinin incisidir. Bölgenin en önemli kültür, sanat merkezlerinden birisidir. Şehir nüfusu 320 bin, metropol nüfusu ise 510 binin üzerindedir. Alexandru cel Bun’un, Stefan cel Mare’nin şehridir. Romanya için tarihi önemi çok yüksek olan bir şehirdir.

Temeşvar (Timişoara)

Romanya’nın en önemli batı şehirlerinden birisidir. Gelişmiş bir şehirdir. Bega nehrinin kıyısında kurulmuştur. 2023 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Şehir nüfusu 306 bin, metropol nüfusu 500 binin üzerindedir.

Köstence (Constanta)

Türklerin, Tatar soydaşlarımızın en fazla yaşadığı şehirlerden birisidir. Romanya’nın sahil şehridir, yaz şehridir, tatil şehridir. Şehir nüfusu 297 binin üzerindedir. Yazın ülkenin yarısı bu şehre ve plajlara akın eder. Önemli havaalanı ve NATO üslerine ev sahipliği yapmaktadır.

Krayova (Craiova)

Romanya’nın 6. büyük şehridir. Önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisidir. Bükreş’e 3 saat uzaklıktadır. 293 bin nüfusa sahiptir.

Galaç (Galați)

Osmanlı dönemindeki ismi Kalas’tır. Romanya’nın 7. büyük şehridir. Tuna nehrine komşu önemli bir tersane şehridir. 286 bin nüfusu vardır.

Braşov (Braşov)

Almanların Kronstadt diye çağırdığı, Romanya’nın en turistik şehirlerinden birisi olan Braşov, Transilvanya bölgesinin de incisi olarak görülür. 275 bin nüfusu vardır. Romanya’nın en büyük 8. şehridir.

Ploieşti (Ploieşti)

Bükreş’e 50 km uzaklıkta Romanya’nın 9. büyük şehridir. Nüfusu 224 bindir. Prahova vadisinde yer alan güzel bir şehirdir.

Brăila (Brăila)

Romanya’nın 10. büyük şehridir. Nüfusu 206 bindir. Bir yanını Tuna deltasına dayamıştır. Bu açıdan önemli bir lokasyona sahiptir. Tahıl üretiminde önemli merkezlerden birisidir.

Romanya’nın En Büyük 10 Şehrini sizler için listeledik. Bu şehirlerin hepsi kendi içinde güzel, mutlaka ziyaret etmelisiniz hepsini. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

https://www.worldatlas.com/articles/biggest-cities-in-romania.html

https://www.statista.com/statistics/1102719/towns-in-romania-by-number-of-inhabitants/

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eablon:Romanya%27n%C4%B1n_en_b%C3%BCy%C3%BCk_%C5%9Fehirleri

https://www.zf.ro/prima-pagina/topul-oraselor-din-romania-3086105

https://www.freepik.com/premium-photo/young-beautiful-woman-dancing-music-festival_18137432.htm

https://stock.adobe.com/

465 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir