Romanya’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Romanya’yı ziyaret etmek istiyorsunuz..Ya da iş için birkaç günlüğüne geleceksiniz. Staj buldunuz veya Erasmus programı ile yarım dönem için okumaya geliyorsunuz. Aklınızdaki ilk soru tabi ki bu Romen arkadaşlarımız hangi dili konuşuyor oluyordur. Bize de en çok sorulan sorulardan bir tanesi: Romanya’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Arkadaşlar, Romanya’da resmi dil Romence (bazıları Rumence de diyor) ve insanların %99’u Romence konuşuyordur. Tabi şimdi diyeceksiniz ki bu ülkede yabancılar, expatlar, göçmenler, sığınmacılar veya etnik kökeni farklı azınlıklar yok mu? Tabi ki de var.

Romanya’da Romence’den sonra en çok Macarca, Türkçe, Ukraynaca, Almanca, Rusça, Tatarca, Sırpça, Bulgarca konuşuluyor. En büyük azınlık Macarlar, dolayısıyla özellikle Macarların yoğun yaşadığı bölgelere giderseniz sıklıklı Macarca duyacaksınızdır.

Fakat aklınıza takılan asıl soru şu, ben İngilizce konuşarak Romanya’da hayatımı idame ettirebilir miyim? Cevabı da kısaca evet, İngilizcenizle hem gezebilirsiniz, hem yaşam kurabilirsiniz, hem eğitim alabilirsiniz hem de çalışabilirsiniz. Romenler ana dilleri Romence olmasına rağmen çoğu İngilizce’yi de ve hatta ilaveten İspanyolca, İtalyanca, Almanca ve Fransızca dillerinden bir tanesini de akıcı düzeyde konuşabiliyorlar. Latin kökenli bir dile sahip olmanın avantajlarını kullanıyorlar elbette. Aynı zamanda da yıllar boyu dublajsız orijinal dilinde film ve hatta çizgi film izlemelerinin de avantajı var. Sonuç itibariyle Romanya’ya gelip Romencen varsa Romence yoksa güzelce İngilizceni konuşabilirsin. Hemen hemen herkes öyle ya da böyle İngilizce konuşur seninle hiç merak etme.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynaklar

https://learnenglishteens.britishcouncil.org/study-break/magazine-zone/languages

https://owlcation.com/humanities/How-to-overcome-shyness-when-speaking-another-language

299 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir