Romanya’ya Schengen Vizesi ile Girilir mi?

Romanya'ya Schengen Vizesi ile Girilir mi?

Romanya Avrupa Birliği üyesi bir ülke olarak 2007’den itibaren Türklere vize uygulamaktadır. Romanya’nın AB üyeliğiyle ilgili yazımızı hatırlamak isteyenler buraya tıklayabilir. Bize en çok gelen sorulardan birisi de Schengen vizesi ile Romanya’ya girilip girilmeyeceği ile ilgili.

Romanya’ya gelen Türkler eğer Romanya vatandaşı değilse 4 yolla Romanya’ya giriş yapabilir.

Birinci yol, Romanya vizesi almak ve bu vizeyle ülkeye girmek. Romanya Schengen üyesi bir ülke olmadığı için Romanya vizesi ayrı olarak alınıyor ve bu vizeyle ülkeye girebiliyorsunuz.

İkinci yol Schengen vizesi ile Romanya’ya girmek. Romanya her ne kadar Schengen üyesi bir ülke olmasa da Schengen vizesi ile Romanya’ya gelen Türkleri kabul ediyor. Romanya Schengen üyelik sürecinde. Dolayısıyla aslında birçok konuda Schengen sistemine entegre olmuş durumda. En son Portekiz de Romanya’nın Schengen üyeliğini desteklemiş durumda. 

Fakat şöyle bir detay var. Bunu belirtmeden geçmeyelim. Normal şartlar altında Schengen vizesi aldığınız ülkeden ilk girişi yapmanız gerekiyor. Yani diyelim ki Fransa’dan Schengen vizesi aldınız. İlk girişiniz Fransa ikinci girişiniz Romanya olursa hiç sorun yok. Ama ilk girişiniz Romanya olursa sorun olur demiyoruz, ama hem girişte hem de sonrasında yeniden Schengen vizesi alışlarda sorun çıkartabilirler. Dikkatli olmakta fayda var.

Üçüncü yol yeşil pasaportla Romanya’ya giriş yapmak. Yeşil pasaport sahipleri serbestçe Romanya’ya giriş yapıp 90 güne kadar ülkede kalabiliyorlar.

Dördüncü yol da vize olmadan oturum kartınızla Romanya’ya girmek. Tabi bunun için Romanya’da oturum kartınızın olması lazım. Bizler Romanya vatandaşı olmadan önce bu şekilde ülkeye giriş çıkış yapıyorduk.

Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

https://www.euronews.com/travel/2022/05/17/new-visa-rule-schengen-applications-likely-to-move-online-for-millions-of-visitors

https://www.mae.ro/en/node/2035

https://www.mobilissimo.ro/stiri-diverse/romania-propusa-pentru-aderarea-la-spatiul-schengen

343 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir