Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya`ya oturum icin ya da calismak icin ya da sadece turistik gezi amacli veya ziyaret icin gelmek istiyorsunuz. Romanya, ne yazik ki Turk vatandaslarindan vize istiyor. Tabi eger yesil pasaport sahibiyseniz vizeden 180 gun icerisinde 90 gun boyunca muafsiniz. Fakat standard bordro pasaportunuz varsa ve geerli bir Schengen vizeniz yoksa Romanya vizesi almak durumundasiniz. Peki Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya vizesi 4 cesittir. A tipi vize ulkenize giderken Romanya havaalaninda herhangi bir sebepten dolayi kalacaksaniz alacaginiz havaalani transit vizedir. B tipi vize Romanya`dan transit gecip baska ulkeye giderken 5 gun ulkede kalma izni veren transit vizedir. Bu iki vize tipiyle cok fazla isiniz olabilecegini dusunmuyoruz. En cok kullanilan vize tipleri C ve D tipi vizelerdir. Ilk girisinizden itibaren 180 gun icerisinde 90 gune kadar Romanya`da kalmanizi saglayan C tipi kisa sureli vizedir. Yine ilk girisinizden itibaren 90 gun sureyle Romanya`da kalmanizi saglayan D tipi vize ise uzun sureli vize olarak gecer ve is bulma, oturum, aile birlesmesi, ticaret, is kurma, vb Romanya`ya kalici veya surekli olarak gelmek isteyenlerin aldigi vize tipidir. Vize 90 gunluktur ancak Romanya`da devam eden prosedurlerin uzamasi durumunda uzatilabilir bir vize tipidir. Bu yuzden uzun sureli vize olarak adlandirilir.

Ornek vermek gerekirse, Romanya`da oturum karti almadan once Romanya`ya geliste kullanacaginiz vize tipi D vizesidir.

Kisa sureli C tipi vize icin istenen tum belgelere asagidaki linklerden ulasabilirsiniz.

Ingilizce : https://www.mae.ro/en/node/2051

Romence: https://www.mae.ro/node/1475

Uzun sureli D tipi vize icin istenen tum belgelere asagidaki linklerden ulasabilirsiniz.

Ingilizce: https://www.mae.ro/en/node/2054

Romence: https://www.mae.ro/node/1495

Peki Romanya vizesine nereden basvurabilirsiniz? Ankara`daki Romanya buyukelcilik binasindan, http://www.mae.ro/romanian-missions/3236#791

Istanbul konsolosluk binasindan veya Izmir konsolosluk binasindan Romanya vizesine basvuruda bulunabilirsiniz.

http://www.mae.ro/romanian-missions/3288#791

http://www.mae.ro/romanian-missions/3289#791

Sunu belirtmekte fayda var. Ozellikle covid-19 pandemi sonrasi ve Rusya- Ukrayna savasi sebebiyle konsolosluk ve vize islemlerinde bazi gecikmeler oldugu asikar. Bu sebeple vize basvurularinizi Romanya gidisinizden birkac ay once yapmanizda fayda var. Ozet olarak sizden istenecek belgeler, Romanya`ya gidis amacinizi kanitlar belge veya belgeler, Turkiye veya diger ulkelerdeki finansal durumunuzu kanitlar raporlar, seyahat belgeniz, pasaport ve kimlik kopyalariniz, fotograf, vize harci ve varsa davetiyeniz olacaktir. Hepinize simdiden rahat bir vize basvuru sureci ve iyi seyahatler diliyoruz.

Kaynaklar:

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/passport-hand/6

http://eviza.mae.ro/ro_SupportingDocuments

https://www.flypgs.com/vize-rehberi/romanya

 

224 kişi bu yazıyı okudu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir