Romanya Vatandaşı Nasıl Olunur?
Romanya Vatandaşı olmak isteyenler vardır aranızda. Peki Romanya Vatandaşı Nasıl Olunur? Romanya vatandaşı olmak için hangi şartları sağlamak gerekir? Romanya vatandaşı olmak zor mudur? Romanya vatandaşı olunca Türkiye vatandaşlığını bırakmanız gerekiyor mu? Romanya vatandaşı olunca tüm Avrupa’yı vizesiz gezebilir miyiz? Avrupa’da çalışabilir miyiz?
Bizler, Romanya’ya ilk geldiğimizde aklımızda Romanya vatandaşlığı almak yoktu hiç. Seneler geçtikçe ve Romanya’da yaşamaya devam ettikçe neden olmasın dedik. Bugun bakınca tüm Romen Damat yazarları, hepimiz, Romanya vatandaşı olduk. Sizlere bu yazımızda Romanya vatandaşı olmanın iki ana yöntemini anlatacağız. Bundan sonraki yazılarımızda da her iki yöntemin de başvuru süreçleri, evrakları, prosedürü detaylıca anlatmaya çalışacağız.
Romanya vatandaşı olmanın ilk yolu Romanya’da bilfiil minimum 8 sene yaşamış olmak. (Eşiniz Romanya vatandaşı ve en az 5 senedir evli ve Romanya’da ikamet ediyorsanız da aynı hakka sahipsiniz) Romanya’da 8 sene yaşamış ve 18 yaşından büyükseniz Romanya vatandaşlık sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz. Bunun için Romanya vatandaşlığına başvuruda bulunuyorsunuz. Başvuru süreci meşakkatli ve bazı evraklar gerektiriyor. Bunları ayrı bir yazımızda anlatacağız. Evrakları topladıktan ve başvurunuzu yaptıktan sonra sınav tarihinizi bekliyorsunuz. Evet, yanlış duymadınız. Romanya vatandaşı olmak istiyorsanız anayasa, tarih, coğrafya ve genel kültür ana konularını içeren ve Romanya marşını da ezbere bilmeniz gereken bir sınava gireceksiniz. Tabi iyi derecede Romence konuşuyor olmanız da lazım. Sınav tarihi başvurunuzdan 6 ay sonra da olabilir, son senelerde olduğu gibi 2 sene sonra da. Bu tamamen yoğunlukla, devletin kota sistemini işletmesiyle ve diğer konjonktürel faktörlerle ilgili. Sınava girdiğinizde 4 ana konudan 3 er tane soru sorulacak sizlere. Bu sorular tamamen seçmece olarak yaklaşık 400-500 soruluk bir soru setinden seçiliyor. 500 soruluk bu soru setine sınavdan çok önce çalışmaya başlıyorsunuz. Çünkü açıkçası soruların çoğunu ezberlemeniz gerekiyor ya da ezberlemeniz bekleniyor diyelim. Romanya vatandaşlık sınavını geçtiğiniz sınav günü belli oluyor. Yaklaşık 1-2 ay sonra yemin törenine çağırılıyorsunuz. Yemin töreninde size Romanya vatandaşlık sertifikası veriliyor.
Romanya vatandaşlık sertifikasıyla nüfus müdürlüğüne gidip doğum belgenizi çıkartmanız gerekiyor. Bu şu demek. Siz Romanya’da en baştan bir doğum belgesi ediniyorsunuz ve bu doğum belgesi yeni vatandaşlığınızın ilk adımı oluyor. Doğum belgesini aldıktan sonra da Romanya nüfus cüzdanı ve Romanya pasaportu çıkartıyorsunuz. Süreç kabaca bu şekilde ve uçtan uca yaklaşık 2 ila 3 yıl arası sürüyor. O yüzden sabır herşeyin başı.
Gelelim Romanya vatandaşı olmanın ikinci yoluna. Soy bağı ile Romanya vatandaşı olabilirsiniz. Bu ne demek? Türkiye’de e-devlet’e soy bağı bilgileri yüklendikten sonra herkes büyük büyük anneannelerinin dedelerinin babaannelerinin Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan, Romanya’dan göçmüş olduğunu öğrendi ve o an herşey değişti. Soy bağı ile vatandaşlık kanunu diyor ki 3. nesile kadar birinci derece akrabanız Romanya’da doğmuş ise siz de Romanya vatandaşı olmaya hak kazanırsınız. Nasıl yani?
Şöyle ki diyelim anneanneniz, dedeniz veya babaanneniz Romanya’da doğdu. Siz de 3. nesil olarak otomatik Romanya vatandaşı olabilirsiniz. Hem de yaşınız kaç olursa olsun. Siz Romanya vatandaşı olduğunuzda 18 yaşından küçük çocuklarınız varsa onlar da Romanya vatandaşı olmaya hak kazanır. So bağı ile vatandaşlığını alacağınız kişinin, bu dede, anneanne ve babaanne oluyor, doğum belgesini bulmak zorundasınız. Zaten en zor aşama bu. Çünkü arşivlere dalmak ve derin araştırma yapmak zorundasınız. Bu süreci de ayrı bir yazıda anlatacağız. Başvurularınızı yaptıktan sonra yaklaşık 18 ay – 30 ay arası bir kabul süreci var. Yine sabırlı olmak zorundasınız. Romanya vatandaşlığına kabul aldığınız gün adresinize vatandaşlık yemin törenine davetiye geliyor. Soy bağı ile vatandaş olmanın 8 yıl oturumla vatandaş olmaktan farkı şu. Vatandaşlık sınavına girmiyorsunuz ve Romence bilmeniz gerekmiyor. Sadece başvurunuzu yapıyorsunuz ve kabul belgesini bekliyorsunuz.
Bundan sonrası süreç aynı. Yemin töreninde yemin ediyorsunuz ve Romanya vatandaşlık sertifikanızı alıyorsunuz. Romanya vatandaşı olmanın büyük avantajlarından birisi de Türkiye vatandaşlığınızı bırakmanız gerekmiyor. Yani çifte vatandaş olabiliyorsunuz. Romanya vatandaşlığı ile tüm Avrupa Birliği ülkelerine ve diğer birçok ülkeye vizesiz girebiliyorsunuz. Avrupa Birliği ülkelerinde ilave prosedürler olmadan çalışabiliyorsunuz, ev ve arsa sahibi olabiliyorsunuz ve dilediğiniz kadar bu ülkelerde yaşayabiliyorsunuz.
Romanya vatandaşı olmak isteyen herkesin yolu ve şansı açık olsun. Umarız hayallerinize ulaşırsınız. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Kaynaklar: