Romanya’nın En Güzel Yemekleri

Romanya'nın En Güzel Yemekleri

Romenler yemekleriyle gurur duyarlar. Hatta çok başarılı ve zengin bir mutfakları olduğunu iddaa ederler. Bize sorarsanız Türk mutfağını tatmış bir insan Romen mutfağında çok fazla birşey bulamaz. Zengin mutfak, devlet geleneği ile imparatorluk geleneği ile oluşur ve kültürlerin birbiriyle kaynaşmasıyla zenginleşir. Bakınız Osmanlı mutfağı, bakınız Roma – İtalyan mutfağı, bakınız Çin mutfağı..Dolayısıyla Romen mutfağını dünya mutfakları sıralamasına koyamayız. Ancak tabi zevkler ve renkler tartışılmaz. Romanya’nın En Güzel Yemekleri yemiş bir insan da Romen mutfağı çok güzel diyebilir.

Böyle alengirli bir girizgah yaptık. Ama söylemek istediğimiz şu aslında. Efsane bir yemek kültürü olmasa da Romanya’nın çok güzel yemekleri, tatları vardır tabi ki de. Herkes de böyle düşünmüyor olmalı ki tasteatlas’ın dünyanın en iyi 50 mutfağı listesinde Romanya 4., Türkiye ise 17. sırada. Bu işte bir acayiplik var ama hayrolsun 🙂

Madem Romen mutfağı 4. sırada biz de bu yazımızda sizlere Romanya’nın En Güzel Yemekleri listesini yapmaya çalışalım dedik. İtirazı olanları her daim yorumlara bekliyoruz.

Zacuscă

Romanya’da en sevdiğimiz mezelerden birisi. Her öğüne çok yakışan bir yemek ve çok sağlıklı. Hem de vejeteryanlara da çok uygun. İçinde patlıcan, biber, soğan var ve tercihe göre domates, kabak da eklenebiliyor. Ekmeğin üzerine sürülür, yemeğin yanında kaşıklanır, her türlü yenir. Romanya’ya gelen herkese ısrarla tavsiye ediyoruz. Biz Türklerin damak tadına çok uygun bir meze.

Ciorbă de burtă

Bildiğimiz işkembe çorbası. Romenler de bayılır bu çorbaya, hatta biliyor musunuz sabahlara kadar gelin damat düğün devam eder, sonra sabaha karşı düğün bitince topluca işkembe çorbası içmeye gidilir. Diyeceksiniz ki bunlar hep bizim yemekler. E doğru ama Romenler de diyor ki bunlar zaten Braila’daki Türkler tarafından bize tanıtıldı 🙂 Çorba demişken restorana gittiğinizde çorba de burta söyleyebilirsiniz, ilaveten Ciorbă de legume (sebze çorbası), Ciorbă de pui (tavuk çorbası), Ciorbă țărănească (köylü sebze çorbası), Ciorbă de văcuță (kırmızı et çorbası) çorbalarını da sipariş edebilirsiniz.

Sarmale

E bu da bildiğiniz sarma. Adı üstünde. Lahana sarma veya yaprak sarma. Romanya’da da çok meşhurdur ama merak etmeyin bunun da Türkler’den geldiğini kabul ediyorlar Romen kardeşlerimiz. Sonuçta sarmanın Romanya versiyonu Türkiye’dekinin aksine genelde domuz eti ile yapılır. Genelde diyoruz çünkü nadiren de olsa koyun eti, dana eti karışık da yapılabiliyor. Ve tabi pirinç ile karıştırılıyor.

Cozonac

Biraz da tatlılardan bahsedelim. Paskalya ve Noel zamanlarının da vazgeçilmez keklerinden birisi bu. Yemesi kolay, saklaması kolay, servis edilmesi kolay. Sokakta turist gibi gezerken dahi bulabilirsiniz.

Papanași

Listemizde bir tane tatlı var. Ama ne tatlı. Özellikle restorana gittiğinizde, hele de böyle güzel bir Romen restoranıysa mutlaka Papanaşi sipariş edin. Üzerine de vişne-smantana sosunu koydurun. Oh mis. Bizdeki pişi vardır ya, onun daha büyük ve üzerine kendine has bir sosu olanı şeklinde düşünebilirsiniz.

Covrigi

Romanya’nın olayı budur. Covrig. Çoğulu covrigi. Yani bizdeki simit. Ama şekli biraz farklı bir de hem susamlı hem çekirdekli hem de haşhaş tohumuyla yapılır. Covrig candır, her daim her ortamda sıcak sıcak güzel gider.

Sizlere Romanya’da en sevdiğimiz yemekleri listeledik. Liste uzar gider tabi. Herkesin sevdiği tatlar da farklı olabilir. Ancak sarma etini koyun etinden seçerseniz bu listedeki herşeyi domuz eti hassasiyeti olanlar dahi yiyebilirler. Eğer domuz eti hassasiyetiniz yoksa özellikle kahvaltılık güzel jambon, salam tabakları hazırlanır Romanya’da. Bu tabakları da deneyebilirsiniz. Mici denilen biz deki inegöl köfteye denk gelen ve fakat çok daha yağlısı olan köfte yapılır. Gidip sokakta yapılan mici lerden birkaç tane yiyebilirsiniz. Liste uzar gider. Toplumlar yüzyıllar boyu birbirleriyle etkileşimde bulundukları için mutfaklar da birbirine karışmıştır. Dolayısıyla Romen mutfağında da çok güçlü bir şekilde Osmanlı mutfağından, Türk mutfağından esintiler bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Sürç-i lisan ettiysek ya da hatalı, eksik bilgi verdiysek affola. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynaklar:

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti

https://www.profit.ro/stiri/life/tabel-romania-in-topul-tarilor-cu-cea-mai-buna-mancare-din-lume-20734693

Exista mancare romaneasca?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Buc%C4%83t%C4%83ria_rom%C3%A2neasc%C4%83

http://www.caietulcuretete.com/2010/10/zacusca-de-vinete.html

Sarmale gustoase de post – reteta video

Ciorba de burta

Cozonac bicolor cu cacao și cremă de ciocolată – extra pufos și moale

https://depozitulderetete.ro/papanasi-pufosi-prajiti/

https://www.lalena.ro/reteta/1778/Covrigi-de-casa/

323 kişi bu yazıyı okudu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir